Robinson Crusoe, Daniel Defo

Robinzon Kruso je fiktivni lik iz romana "Robinson Crusoe" koji je napisao engleski pisac Daniel Defoe i prvi put objavljen 1719. godine. Radnja romana prati avanture Robisona Krusoa, mladog engleskog trgovca koji je brodom završio na pustom ostrvu nakon brodoloma. On je jedini preživeli na ostrvu i mora naučiti da preživi koristeći prirodne resurse oko sebe.

Kroz dugi period samovanja, Kruso se suočava s brojnim izazovima i poteškoćama, ali postepeno stiče veštine lova, uzgajanja hrane i pravljenja osnovnih alatki. Takođe, on uspeva da "ukroti" divljeg domaćeg roba kojeg naziva Petak, a koji će mu postati verni pratilac.

Roman istražuje teme poput ljudske hrabrosti, preživljavanja, samootkrivanja i interakcije s divljim prirodnim svetom. Robinson Crusoe postaje klasično delo avanturističke književnosti i ima snažan uticaj na popularnu kulturu, postajući jedno od najpoznatijih dela engleske književnosti.


LIKOVI

Robinson Crusoe: Glavni lik i pripovedač romana. Robinson Crusoe je mladi engleski trgovac koji sanja o avanturama i odlučuje da krene na pomorska putovanja. Nakon brodoloma, završava na pustom ostrvu, gde mora preživeti i suočiti se s izolacijom. Tokom vremena provedenog na ostrvu, razvija izuzetne preživljavajuće veštine i postaje sposoban, istrajan i snalažljiv pojedinac. Takođe, kroz iskustvo samovanja, postaje introspektivan i shvata značaj vere i duhovnosti u svom životu.


Petak: Mladi divlji domorodac koji Robinson Crusoe spasava od kanaibalskog zarobljeništva. Petak postaje verni pratilac i pouzdan saveznik Robinsona Krusoa na ostrvu. Kroz interakciju s Crusoeom, Petak uči engleski jezik i hrišćansku kulturu. On je hrabar, odan i zahvalan, te pruža snažan kontrast Robinsonu Krusoou u smislu kulture i obrazovanja.


Otac: Otac je stari robovlasnik koji pomaže Robinsonu Krusoou da pobegne od kuće i odluči se na pomorsku avanturu, unatoč očevom protivljenju. Iako njegov lik nije toliko razvijen u romanu, njegova odlučnost i želja za nezavisnošću igraju ključnu ulogu u razvoju Robinsonovog karaktera.


Xury: Mladi afrički rob koji je deo Robinsonove posade nakon što ga je otac kupio kao slugu. Xury je lojalan Robinsonu Krusoou i prati ga tokom raznih događaja. Iako njegov lik nije toliko izražen kao neki drugi, on predstavlja mladost, poverenje i spremnost za avanturu.


Majmun : Majmun je jedan od životinja koje Robinson pronalazi na ostrvu. Njegova prisutnost donosi malo humora u inače ozbiljnu situaciju samovanja. Majmun simbolizuje prirodni svet i pruža osećaj društva i povezanosti.

Mjesto radnje:

Radnja romana "Robinson Crusoe" odvija se na nekoliko lokacija. Prvo, veći deo romana odnosi se na pusto ostrvo na kojem Robinson Crusoe završava nakon brodoloma. Ostrvo se nalazi negde u blizini ušća Orinoka, na obali Južne Amerike. Kasnije u romanu, Crusoe putuje i do drugih mesta, uključujući Brazil i Portugal.


Vrijeme radnje:

Roman počinje oko 1651. godine kada je Robinson Crusoe rođen u Engleskoj. Glavni deo radnje, odnosno njegove avanture na pustom ostrvu, dešava se tokom 1659. do 1687. godine.


Tema:

Glavne teme romana "Robinson Crusoe" su preživljavanje, samoća, pustolovina, religija, civilizacija i divlje društvo. Ova priča istražuje kako pojedinac može preživeti i prilagoditi se u ekstremnim uslovima, suočen sa oskudicama i prirodnim izazovima. Takođe, razmatra i psihološke i emocionalne aspekte samovanja i duhovnu transformaciju glavnog junaka kroz njegova iskustva.


Ideja:

Glavna ideja romana "Robinson Crusoe" je da čovek može prevazići svoje granice i preživeti u surovim uslovima koristeći svoju snalažljivost, inteligenciju i volju. Kroz Robinsonovu priču, roman sugeriše da pojedinac može steći dublje razumevanje o sebi i svetu oko sebe kroz izazove i introspekciju. Takođe, naglašava važnost vere i zahvalnosti prema Bogu u vremenima nevolje i izolacije. Na širem nivou, roman takođe istražuje sukob između civilizacije i divljeg društva, kao i pitanje kolonijalizma i kulturne raznolikosti.


Популарни постови са овог блога

Kameni spavač, Mak Dizdar

Legenda o Ali paši, Enver Čolaković

Nosač Samuel, Isak Samokovlija