Mučnina, Žan-Pol Sartr

 "Mučnina" je roman francuskog filozofa i pisca Žan-Pol Sartra, objavljen 1938. godine. To je njegov prvi roman i jedno od najpoznatijih dela koje je doprinelo afirmaciji egzistencijalizma.

Radnja romana prati glavnog lika, Antoana Roquanta, inteligentnog i introspektivnog pisca, koji je zarobljen u vrtlogu egzistencijalne krize. Priča se ispričava iz perspektive Antoanovog dnevnika, u kojem on beleži svoje unutarnje monologe i refleksije.

Glavna tema romana je egzistencijalna mučnina koju Antoan oseća. On postaje svestan besmislenosti sveta i univerzuma, osećajući se izolovano i neshvaćeno u društvu. Kroz introspekciju i suočavanje s vlastitim postojanjem, on se bori s pitanjima slobode, odgovornosti i autentičnosti.

Antoan istražuje svet oko sebe i analizira svakodnevne događaje, susrete s drugim ljudima i situacije, pokušavajući proniknuti u suštinu postojanja. Kroz njegove unutarnje borbe, roman postavlja pitanja o ljudskoj slobodi izbora, našoj sposobnosti da kreiramo značenje u svetu koji na prvi pogled deluje besmisleno.

"Mučnina" predstavlja klasično egzistencijalističko delo koje izražava ideju o individualnoj odgovornosti i stvaralačkoj moći pojedinca u suočavanju sa suštinskim pitanjima o životu, smrti i svrsi postojanja.

Glavni lik romana "Mučnina" je Antoan Roquant, inteligentni pisac koji prolazi kroz egzistencijalnu krizu. On je introspektivan i analitičan, pa kroz svoje unutarnje monologe i dnevničke zapise istražuje besmislenost i mučninu života.

Mjesto radnje: Radnja romana uglavnom se dešava u gradu Bouvilleu, koji je fiktivni grad smješten u Francuskoj. Grad predstavlja okruženje u kojem Antoan svakodnevno sreće različite ljude i suočava se sa svakodnevnim situacijama koje doprinose njegovoj egzistencijalnoj borbi. Tema: Glavna tema romana "Mučnina" je egzistencijalna mučnina i besmislenost postojanja. Antoan se suočava s unutrašnjom prazninom i osjećajem apatije prema životu. Kroz njegove introspektivne analize, roman istražuje osjećaj stranosti u svetu, kao i pitanje slobode i odgovornosti pojedinca u suočavanju sa životom. Ideja: "Mučnina" je egzistencijalistički roman koji promišlja o temeljnim pitanjima ljudske egzistencije. Antoanova unutarnja borba odražava univerzalnu potragu za smislom i autentičnošću. Roman takođe naglašava važnost individualne slobode i mogućnost donošenja vlastitih izbora u svetu koji se može činiti besmislenim. Ideja ovog romana je da svaki pojedinac ima potencijal da oblikuje svoj život i daje mu značenje, bez obzira na apsurdnost i beznačajnost okoline.

Популарни постови са овог блога

Kameni spavač, Mak Dizdar

Legenda o Ali paši, Enver Čolaković

Nosač Samuel, Isak Samokovlija