Jazavac pred sudom, Petar Kočić

 "Jazavac pred sudom" je satirična priča bosanskohercegovačkog pisca Petra Kočića, objavljena 1902. godine. Ova priča je postala klasik bosanske književnosti i poznata je po svom snažnom društvenom i političkom komentaru.

Radnja ukratko:

Priča prati Jazavca, običnog seljaka, koji je nepravedno optužen za krađu. Kako ne može sam sebi pomoći, odlučuje angažirati advokata Petra Džadžića. Jazavac je prikazan kao jednostavan, iskren i pošten čovjek koji se bori za pravdu pred sudom, koji je personifikacija korumpiranog i nepravednog društvenog sistema. Advokat Džadžić briljantno brani Jazavca, iznoseći snažne argumente i razotkrivajući lažne optužbe protiv njega. Priča kulminira snažnom završnicom koja oslikava ne samo borbu pojedinca za pravdu, već i šire društvene i političke probleme.


Likovi:

Jazavac: Glavni lik, personifikacija naroda, simbol borbe za pravdu i istinu.

Vuk Bujuklija: Predsjednik suda, predstavlja vlast i institucije sistema.

Petar Džadžić: Advokat Jazavca, simbol borbe za pravdu i pravednost.

Vrijeme radnje:

Radnja se odvija u 19. vijeku, u vrijeme Austrougarske vladavine Bosnom i Hercegovinom.

Mjesto radnje:

Radnja se odvija u malom seoskom sudu u Bosni.

Tema:

Glavna tema priče je borba za pravdu, borba pojedinca protiv korumpiranog sistema i nepravde. Priča ističe važnost poštenja, istine i hrabrosti u suočavanju s nepravdom i zloupotrebom vlasti.

Ideja:

"Jazavac pred sudom" ima dublje društveno-političke implikacije i ukazuje na probleme korupcije, nepravde i moralnog pada u društvu. Autor kroz priču izražava svoje kritike prema austrougarskom kolonijalnom upravljanju u Bosni i Hercegovini, ali i šire, prema društvu koje ne cijeni poštenje i pravdu. Priča također poziva na hrabrost i otpor protiv nepravde, te promišljanje o značaju pravednosti u društvu.

Популарни постови са овог блога

Kameni spavač, Mak Dizdar

Legenda o Ali paši, Enver Čolaković

Nosač Samuel, Isak Samokovlija