Ivanhoe, Walter Scott

 "Ivanhoe" je historijski roman škotskog pisca Waltera Scotta, objavljen 1819. godine. Radnja romana odvija se u 12. veku u Engleskoj, u vreme vladavine kralja Ričarda Lavljeg Srca.

Glavni lik romana je Ivanhoe, plemić koji se vraća iz krstaškog rata u Englesku, iako je bio proglašen mrtvim. On se suprotstavlja ocu, Saksoncu Kedrik-u i njegovoj ambiciji da oženi Ivanhoe-a s princezom Ivom Normandskom. Ivanhoe je zaljubljen u Rebeccu, lepu i mudru židovsku devojku.

Radnja romana prati Ivanhoe-ove avanture, sukobe i pokušaj da pomiri saxonke i normanske vladare. On se bori za pravdu, poštenje i jednakost među ljudima različitih kultura i porekla. Uz Ivanhoe-a, u romanu su važni likovi poput Robina Hooda i Richarda Lavljeg Srca.

"Ivanhoe" je često hvaljen zbog svog prikaza srednjovekovnog Engleskog društva, političkih intriga i viteških vrednosti. Roman je postao popularan zbog svoje uzbudljive radnje, bogatih likova i ljubavnih intrigama. Također, smatra se jednim od ključnih dela u razvoju žanra istorijskog romana.

Популарни постови са овог блога

Kameni spavač, Mak Dizdar

Legenda o Ali paši, Enver Čolaković

Nosač Samuel, Isak Samokovlija