Gospođa Delovej, Virdžinija Volf

"Gospođa Delovej" (Mrs. Dalloway) je moderni roman britanske spisateljice Virdžinije Vulf, objavljen 1925. godine. Radnja romana dešava se tokom jednog dana u Londonu i prati život glavne junakinje, Klarise Delovej, sredovječne žene iz visokog društva. Kroz unutrašnje monologe, roman istražuje Klarisine duboke refleksije o njenom životu, prošlosti, društvu i sopstvenim emocijama. Paralelno s njenom pričom, roman prati priču o Septimusu Smitu, mladom veteranu iz Prvog svetskog rata, koji se bori s traumama rata i posttraumatskim stresnim poremećajem. Kroz složenu naraciju i stil pisanja, roman istražuje teme prolaznosti vremena, usamljenosti, društvenih normi i autentičnosti, dok unutar jednog dana otkriva duboke slojeve ljudske psihologije i suštine ljudskog postojanja.

Glavni likovi:

Klarisa Delovej (Clarissa Dalloway): Glavna protagonistkinja romana, sredovječna žena iz visokog društva u Londonu. Ona je domaćica koja planira davanje večere, ali istovremeno prolazi kroz introspektivan period suočavanja s prošlošću i sopstvenim osećanjima.

Septimus Smit (Septimus Smith): Drugi važan lik, mladi veteran iz Prvog svetskog rata, koji se bori s traumama iz rata. On ima posttraumatski stresni poremećaj i njegovo mentalno stanje predstavlja značajnu kontrastnu tačku s Klarisinim životom.

Mjesto radnje:

Radnja romana odvija se u Londonu, glavnom gradu Engleske, tokom jednog dana u junu 1923. godine. Roman prikazuje različite aspekte Londona i različite društvene slojeve, kao i unutarnje monologe i refleksije glavnih likova.

Tema:

Glavne teme romana "Gospođa Delovej" su prolaznost vremena, usamljenost, traume rata, društvene norme i uloga žene u društvu. Roman istražuje unutarnje svetove svojih likova, kako Klarisine tako i Septimusa, dok se susreću sa sopstvenim mislima, osećanjima, željama i konfliktima.

Ideja:

Roman "Gospođa Delovej" postavlja pitanje o suštini ljudskog postojanja i značenju života. Virdžinija Vulf se bavi delikatnim unutarnjim životom svojih likova, istražujući njihove unutrašnje borbe i osjećaje. Prolaznost i prolaznost vremena su česta tema, naglašavajući važnost življenja punim plućima i suočavanja s prošlošću kako bismo ostvarili autentičan i značajan život. Pisan u struji svesti, roman takođe istražuje kako svaki pojedinac ima svoj jedinstveni pogled na svet i da svako iskustvo i trenutak ima svoju važnost i uticaj na naše živote.

Популарни постови са овог блога

Kameni spavač, Mak Dizdar

Legenda o Ali paši, Enver Čolaković

Nosač Samuel, Isak Samokovlija