Crvenkapica i druge bajke, Charles Perrault

Charles Perrault je francuski pisac i jedan od najpoznatijih autora klasičnih bajki. Njegove bajke su postale deo svetske književne baštine i i dalje su voljene širom sveta. Evo ukratko o nekoliko njegovih najpoznatijih bajki:

"Crvenkapica" ("Little Red Riding Hood"): Ova bajka prati malu devojčicu Crvenkapicu koja ide kod bake s korpicom hrane. Na putu sreće zlog vuka koji je želi prevariti i pojesti nju i njenu baku. Bajka upozorava decu na opasnosti i važnost pažljivosti kad se susretnu s nepoznatim osobama.

"Ljepotica i Zvijer" ("Beauty and the Beast"): Ova bajka priča o Ljepotici, lepoj i dobrodušnoj devojci koja završi u zamku Zvijeri, strašnog čudovišta koje je zapravo prokleti princ. Kroz vreme provedeno s njim, Ljepotica otkriva pravu lepotu ljubavi i duše.

"Plavobradi" ("Bluebeard"): Ova bajka govori o Plavobradom, bogatom i tajanstvenom muškarcu koji oženi ženu i daje joj ključeve svih soba u njegovom zamku, ali joj zabranjuje da otvori jednu sobu. Naravno, radoznalost je prevlada i žena otvara tu sobu, otkrivajući jezive tajne.

"Pepeljuga" ("Cinderella"): Ova bajka prati Pepeljugu, siromašnu devojku koja živi s okrutnom maćehom i zlobnim polusestrama. Zahvaljujući dobroj vili, Pepeljuga dobija priliku da ode na kraljevski bal i tamo upozna princa. Kroz magične elemente, Pepeljuga dobija priliku za sreću i pravu ljubav.

"Zlatokosa" ("Rapunzel"): Ova bajka prati Zlatokosu, devojku koju je čarobnica zatvorila u visoku kulu bez vrata. Zlatokosa ima dugu zlatnu kosu, koju koristi čarobnica da se popne do nje. Kroz sudbinu i hrabrost, Zlatokosa se upoznaje s princem i otkriva pravu ljubav.

Ove bajke Charlesa Perraulta su postale klasici dečje književnosti i nastavljaju očaravati čitaoce svih uzrasta svojom mudrošću, magijom i univerzalnim moralnim porukama.

Популарни постови са овог блога

Kameni spavač, Mak Dizdar

Legenda o Ali paši, Enver Čolaković

Nosač Samuel, Isak Samokovlija