Bajke Braća Grimm, Mačak u čizmama i druge

 Braća Grimm su poznati nemački sakupljači i autori popularnih bajki koje su prikupili i objavili u zbirci "Bajke" (Grimms' Fairy Tales). Ova zbirka sadrži veliki broj narodnih priča i bajki koje su postale deo svetske književne baštine. Evo ukratko o nekoliko odabranih bajki iz njihove zbirke:

"Mačak u čizmama" ("Puss in Boots"): Ova bajka prati mačka koji je postao naslednik svog vlasnika, ali bez nasledstva. Koristeći svoju lukavost, mačak pomaže svom siromašnom gospodaru da zavara kralja i osvoji bogatstvo, moć i lepu princezu.

"Palčić" ("Tom Thumb"): Ova bajka govori o Palčiću, izuzetno malom dečaku, i njegovim avanturama u svetu divova. Bez obzira na svoju malu veličinu, Palčić je vešt i hrabar i uspeva da savlada razne izazove i opasnosti.

"Trnoružica" ("Sleeping Beauty" / "Uspavana ljepotica"): Ova bajka prati princezu koju je zla vila proklela da će pasti u dubok san nakon što se ubode trnom i da će biti probuđena samo poljupcem pravog ljubavnika. Nakon dugog sna, princeza se konačno budi kad je pronađe princ.

"Vuk i sedam jarića" ("The Wolf and the Seven Young Kids"): U ovoj bajci, zla vuk preuzima identitet majke jarića kako bi ih prevario i pojeo. Međutim, sedmoro jarića koristi svoju pamet kako bi ga prepoznali i sačuvali se od opasnosti.

Ove bajke su samo neki od mnogih remek-dela koje su Braća Grimm sačuvala od zaborava i koje i danas oduševljavaju čitaoce svih uzrasta širom sveta. Njihove priče su prepune fantastike, mudrosti i univerzalnih moralnih poruka.

Популарни постови са овог блога

Kameni spavač, Mak Dizdar

Legenda o Ali paši, Enver Čolaković

Nosač Samuel, Isak Samokovlija