Putopisi, Zuko Džumhur

Naziv djela: Putopisi

Autor: Zuko Džumhur

O autoru: Zulfikar Zuko Džumhur, putopisac  slikar, karikaturista rođen je u Konjicu 24.9.1920. godine. Potiče iz stare ugledme ulemanske porodice. Otac mu je Abduselam i majka Vasvija rođena Rufo. Osnovnu školu i nižu gimnaziju zavšrio je u Beoogradu, gdje mu je otac radio kao imam. Višu gimanziju je završio u Sarajevu. Počeo je studirati Pravo, ali je prešao na likovnu akademiju. Objavio je više od 10.000 karikatura. Napisao je 35 scengrafija za pozorište, a posljednih 10 godina radio je na sarajevskoj televiziji. Umro je u Herceg Novom, a ukopan u rodnom Konjicu 29.11.1981.

O djelu: Djelo je historijsko avanturisčki roman velikog putopisca Zuke Džumhura. Ostavlja takav dojam da lahko možete zamisliti sliku iz udaljenih dijelova svijeta.

Vrsta književnog djela: Priče (pisma)

Struktura književnog djela: Nekrolog jednoj Čaršiji, Pisma iz Azije, Pisma iz Afrike, Hodoljubljam Adakale.

          PISMA IZ AZIJE

Odabrana priča: Bronzani konjanik u Isfahanu
O priči: Dok pisac gleda u kip konjaniku, prepirčava historiju o vladarima rasipnicima koji su prodali sve za svoj užitak.

"Konjanik vlada velikom raskrsnicom i svojim strogim pogledom kao da naređuje da svi odmah i neizostavo krenemo negdje na zapad, kuda nam on pokazuje, a on sam stoji tu decenijama nepomičan i nema namjeru da se sa toga mjesta ikuda krene i pomjeri."

MIŠLJENJE O DJELU

Djelo mi se sviđa jer sjajno dočarava daleke zemlje. Pored toga, opisuje i historiju toga mjesta i još mnogo toga zanimljivog. Takođe mi se sviđa jer mi drži pažnju prilikom čitanja.

Популарни постови са овог блога

Kameni spavač, Mak Dizdar

Legenda o Ali paši, Enver Čolaković

Nosač Samuel, Isak Samokovlija