Stranac, Albert Camus

Naziv djela: Stranac

Autor: Alber Camus

O autoru: Albert Camus je francuski dramatičar, romansijer i esejist. Odrastao je u siromaštvu, bez oca, uz nepismenu majku. Studirao je filozofiju, gajio veliku strast prema kazalištu i novinarstvu, u mladosti prema nogometu. Za Drugg svjetskog rata sudjelovao je u francuskom Pokretu otpora. Spajajuči na rijedak način književni dar, filozofsko misaonu prodornost i moralnu nepotkupljivost, Camus je stvarai različite forme, romane, eseje, ali mu je cijeli opus prožet izrazitom koherentošću. Objavio je romane Stranac, Kuga, Pad, drame Kaligula, Opsadno stanje i druge. Dobio je Nobelovu nagradu za književnost 1957. godine. Poginuo je u automobilskoj nesreći 1960. godine te ostavio nedovršen roman Prvi čovjek koji je objavljen tek 1994. Rođen je 1913. u Alžiru.

O djelu: Stranac je roman nobelovca Alberta Camusa koji opisuje život čovjeka po imenu Mersault koji svoj život proživljava vrlo ravnodušno. Radnja se događa u Alžiru, nakon što mu umire majka, on se zbližava s djevojkom po imenu Marija, i njegov život se počinje komplikovati. Ubija čovjeka i zavšava u zatvoru.

Vrsta književnog djela: roman (u prvom licu)

Struktura književnog djela: Dva djela, prvi dio ima 6 poglavlja a drugi 5 poglavlja.

Likovi:  Mersault, Marija, Salaman, Raymond, Perez, Emanuel, porota, sudija i drugi.

Tema: Život Mersault
Ideja: Trebamo razmišljati o svojim postupcima da se ne bi kajali

Mjesto radnje: Alžir, obala mora, zatvor, sudnica

Citati:
"Onda me uvijek čekao laki san bez sanja. A ipak se nešto izmjenilo, budući da sam, očekujući sutrašnji dan, opet ušao - u svoju ćeliju. Kao da poznati putevi, obilježeni u ljetnoj noći, mogu voditi jednako u zatvore, kao i u nedužne snove."

Популарни постови са овог блога

Kameni spavač, Mak Dizdar

Legenda o Ali paši, Enver Čolaković

Nosač Samuel, Isak Samokovlija