Razgovori na Nilu, Nagib Mahfuz

Razgovori na Nilu opisuje grupu intelektualaca iz Kaira, koji su izdvojeni na splavu, na kojem priređuju sjedeljke uz hašiš i nargilu. U danu su obični žitelji, rade kao i svi drugi ili ostavljaju privid da rade. Tu vode razne razgovore po čemu djelo nosi ime.

Autor: Nagib Mahfuz

O autoru: Mahfuz je rođen 11. decemba 1911. godine u Kairu. Jedan je od najpoznatiji egipatskih knjiđevnika. 1988. godine dobio je Nobelovu nagradu za književnost. Dobitnik je egipatske nagrade "Ogrlica Nila". Umro je 30. augusta 2006. godine. Objavio je preko 40 novela i 30 scenarija. Najpoznatija djela su mu: Razgovori na Nilu, Sinovi naše mahale, Put između dva dvorca.

Vrsta književnog djela: roman

Struktura književnog djela: oko 150 stranica, u jednom sastavu.

Likovi: Enis Zeki, čika Abduh, Lejla Zejdan, Halid Azuz, Ahmed Naser, Mustafa Rašid, Ali as-Sejid, Senija Kamil, Ragab, šef odjeljenja i drugi.

Analiza likova:
-Enis Zeki. Činovnik u ministratsvu zdravlja, skrbnik kuće na talasima, obrazovan. Čovjek koji ne pridaje značaja spoljašnim stvarima. Potiče iz seljačke porodice, ali već odavno živi usamljen u Kairu. "Kada utone u ćutanje, znaj da se vinuo u više sfere."

-Lejla Zejdan. Diplomirala na Američkom univerzitetu. Prevodilac u ministarstvu spoljnih poslova. Lijepa i obrazovana.

-Ahmed Nasr. Rukovodilac u računovodstvu ministarstva socijale, opsasan činovnik, stručnjak za poslove u vezi kupovinom i prodajom, ekspert za različite praktične i korisne stvari. 30 godina u braku, ima kćerku, izuzetan suprug.

-Mustafa Rašid. Cijenjeni advokat, uspješan čovjek, filozof. oženjen inspektorkom u ministratstvu obrazovanja. Tvrdi da svoj ženski ideal još nije pronašao.

-Ali as-Sejid. Poznati likovni kritičar. U stvarnosti je oženjen dvjema ženama, uz to je prijatelj Senije Kamil. Često sanjari o jednom utopijskom gradu vrlina.

-Halil Azuz. Vlasnik jedne kuće za iznajmljivanje, jedne vile i automobila. Otac dječaka i djevojčice. Autor kratkih priča.

-Čika Abduh. Vlasnik splava, priprema kafe, hašiš i nargil, uči ezane.

-Ragab al-Kadi. Lijep, privlačan, proslavljen zbog svoje preplanulosti. Nevjernik i bez principa, ali ga manje muče nervoza i krize. Lula s hašišem malo ga zanima.

Mjesto radnje: Splav na nilu, Kairo

Tema: Razgovori na Nilu uz opijume.
Ideja: Sve što nam muti razum trebamo ostaviti. 

Citati:
"A ti Nešto, učini Nešto jer nas je Ništa zdrobilo."
"On je obgrli svojim dugačkim, snažnim rukama. Njihove usne žestoko se susretoše..."

Популарни постови са овог блога

Kameni spavač, Mak Dizdar

Legenda o Ali paši, Enver Čolaković

Nosač Samuel, Isak Samokovlija