Prokleta avlija, Ivo Andrić

Prokleta avlija je kratki roman izraziti složene narativne strukture. Prikaz je izoliranog svijeta ljudskih poroka, svakovrsnih grijeha, ali i nepravedno optuženih. Roman otkriva priču o zatočenom fra Petru te nesretnom Ćamilu i čudnoj sudbini Džem-sultana.

Naziv djela: Prokleta avlija

Autor: Ivo Andrić

O autoru: Pripovjedač, romanopisac, pjesnik, esejist - Ivo Andrić. Živio je od 1892. do 1975. godine. Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 1961. godine. Jedan je od najvažnijih književnika 20. stoljeća sa ovih prostora. Najpoznatija djela su mu: "Na Drini Ćuprija", "Travnička hronika", "Prokleta avlija", "Gospođica". U svojim najboljim djelima prikazuje život Bosne u davnim, povijesnim vremenima, a kao vrstan opservator oslikava mentalitet ljudi analizirajući samu ljudsku prirodu.

Vrsta književnog djela: Roman
Struktura književnog djela: 8 dijelova

Tema: Život zatvorenika u carigradskom zatvoru Prokleta avlija
Ideja: Lopovu je mjesto u zavoru, a poštenom na slobodi

Vrijeme radnje: Osmansko doba
Mjesto radnje: Carigradski zatvor Prokleta avlija

Likovi: fra Petar, Karađoz (Latifaga), Zaim, Haim, Ćamil efendija, zatvorenici i drugi.

Karakterizacija glavnog lika:
fra Petar:  Glavni lik romana. Spletom okolnosti zbog jednog pisma završio je u zloglasnom zatvoru Prokleta avlija. Tu upoznaje razne zatvorenike kao Haim i Ćamil, ali i druge. Na kraju biva prebačen u drugi zatvor, tu provodi 8 mjeseci, oslobođen je i vratio se u Bosnu nakon zauzimanja uglednih Turaka i svojih fratara.

Citati: "..A imao je čudan dar da se posve malom promenom u glasu oponaša govor lica o kome je reč.."

Популарни постови са овог блога

Kameni spavač, Mak Dizdar

Legenda o Ali paši, Enver Čolaković

Nosač Samuel, Isak Samokovlija