Zlatarevo zlato, August Šenoa

Naziv lektire: Zlatarevo zlato

Autor: August Šenoa

O autoru: August Šenoa rođen je 1838. godine u Zagrebu. Tu je proveo djetinjstvo i završio osnovnu školu. Imenovan je gradskim senatorom. Umro je 1881. godine, razdoblje oko njegove smrti naziva se Šenoino doba. Zlatarevo zlato je objavio 1871. Pored Zlatarevog zlata objavio je: Ljubica, Naša književnost, Prosjak Luka, Kletva..

O djelu: Radnja romana je podjeljenja na dvije paralelne radnje. Prva je povijesna a druga se nadovezuje i druga - ljubavna. U djelu je prikazana slika dvoje zaljubljenih koji ne mogu biti zajedno jer su iz različitih društvenih klasa. Također je opisan društveni i politički život Zagreba u 16. stoljeću.

Vrsta književnog djela: roman
Struktura književnog djela: 26 poglavlja

Mjesto radnje: Zagreb
Vrijeme radnje: 16. stoljeće

Tema: Nesuđena ljubav dvoje mladih
Ideja: Ljubav ubija; Ne trebaju nas razdvajati društvene klase

Likovi: Dora, Pavao, Stjepko Gregorijanac, Klara Grubarova, Petar Krupić, Grga Čokorin, Magda.

ANALIZA LIKOVA

Dora. Vrlo inteligentna, mlada, lijepa djevojka čije je srce uspio osvojiti Pavao.Završava tragično, biva otrovana od Grge i Klare.

Pavao. Mlad i lijep, hrabar, odlučan, plemenit i dobar vojnik (citat). Zaljubljuje se u Doru nakon što joj spasi život. Veoma plemenit i osjećajan.

Stjepko Gregorijanac. Dostojanstven i silovit plemić. Veoma uporan, čini sve da ostvari želje.

Klara Grubarova. Bpgata udovica, brzopletog i lažljivog jezika. Opsjednuta svojom ljubavu prema Pavlu zbog koga na kraju poludi.

Petar Krupić. Zlatar, iskren, pošten, mudar. Veliki uzor svojoj kćerci Dori.

Grga Čokorin. Pokvaren zlikovac. Nakon što Dora odbije njegovu prosidbu odlučuje da joj se osveti, planira njenu smrt da je ne gleda sa drugim. 

Magda. Dobra i sigurna žena, bila je Dorina druga majka i kuma.

Kratak sadržaj:


-Radnja romana se odvija u 16. stolječu u Zagrebu. Plemić Pavao Gregorijanac spašava Doru Krupićevu prilikom jedne gužve u gradu i odvodi je njenom ocu, zlataru Petru Krupiću. Pavao se odmah u nju zaljubi. Dora je vrlo lijepa, vrijedna, skrušena i vjerna Bogu i domu. Iako je rano ostala bez majke pa ju je uz oca odgajala kuma Magda. Brijač Grga Čokolin nije uspio isprositi Doru za ženu pa se zakleo da će Krupićevima nanijeti sva zla. Pokušao je djevojku u gradu oklevetati zbog čega je otjeran van grada.
Jedne noći dok je u gradu vladala panika Klara je unajmila jednog zlobnika da ubije Doru. U trenutku dok je Dora gledala kroz prozor on joj je nasuo otrova u čašu. Preminula je. Iza obitelji Gregorijanac nije ostao nasljednik. Pavao je poginuo na ratištu.

Citati:
"..no od toga zlata ne bjaše im zlata i zatvorena zlatareva vrata"

Популарни постови са овог блога

Kameni spavač, Mak Dizdar

Legenda o Ali paši, Enver Čolaković

Nosač Samuel, Isak Samokovlija