Starac i more, Ernest Hemingvej

Glavni lik romana je starac po imenu Santjago. On je iskusni ribar koji mjesecima nije ništa ulovio. Jednog dana ulovio je ogromnu ribu koju nije bio u stanju kontrolisati, no starac se nije htio predati, pustio je da ga riba vuče pučinom mora....

Naziv djela: Starac i more

Autor: Ernest Hemingvej  (Ernest Hemingway)

O autoru: Živio je od 1889. do 1961. godine. Bio je popularni američki romanopisac i pisac kratnih priča. Dobio je Nobelovu nagradu 1954. godine. U Prvom svjetskom ratu vozio je ambulatna kola dok nije ranjen. Poznatija djela su mu: Starac i more, Zelena brda Afrike, Peta kolona, A sunce izlazi. Veliki dio njegovih djela su klasici američke kulture. Ostavio je dubok utisak na kniževnike svoga vremena.

Mjesto radnje: more, ribarsko selo na kubi, starčeva koliba
Vrijeme radnje: nije navedeno

Tema: Borba Santjaga sa velikom ribom, sa samim sobom i borba sa ajkulama
Ideja: Upornost je ključ uspjeha; Uvijek trebamo učiti i čitati jer ne znamo kada će nam zatrebati

Vrhunac radnje: Starac ubija ribu i veže je za čamac

Kratak sadržaj: Jednog dana starac po imenu Santjago radio je nešto što svaki dan radi - lovio ribu. Ali iznenada hvata neviđenu ribu ogromne veličine, pošto nije mogao da je iskontroliše mogao je da bira: ili da odsječe konop i preda se, ili da pusti ribu da ga vuče po moru. Nije se predao. Kanap je stegnuo preko leđa i prepustio se ribi te čekao da ispliva na površinu. Dok je čekao i borio se protiv sna razmišljao je o minulim danima, o ribama i pticama, o sportu i o dječaku iz sela. Najzad je riba isplovila a on je dočekao harpunom. Tada počinju novi problemi, da ribu privede do svoga sela koje je bilo daleko. On ju je privezao za čamac, pošto unutra nije mogla stati, razapeo jarbole i uputio se prema selu. Na putu ka domu napadaju ga razne ajkule sa kojima se hrabro bori. Malo po malo, njegova riba je nestajala.. 

Likovi: starac Santjago, dječak Manoline, ogromna riba, ajkule, ostali ribari.
-Santjago: iskusni ribar koji se nije htio predati velikoj ribi. Dok ga je riba vukla po moru on se prisjećao svoje mladosti. Razmišljao je o sportu i dječaku iz sela. Lijeva ruka mu se često grčila, tako da je morao računati na desnu. 

Mišljenje o djelu: Djelo mi se posebno sviđa zbog svog avanturističkog karaktera. Nagoni me na razmišljanje o samo-preživljanju. Navodi me na razmišljanje o življenju na otočiću gdje se život vrti oko mora. Pored toga naučio sam neke stvari o životu na moru, o ajkulama, o letećim pticama, o čamcima od kornjačine kuće i slično. Svakako djelo koje se može čitati više puta.


Moguća pitanja:

1. Koji je sretan broj za starca? -85.
2. Kada je uhvatio ogromnu ribu, šta je pomislio? -Da sanja.
3. Osim što se borio sa ajkulama i ribom, sa čime se još borio? -Sa samim sobom.
4. Šta mu se najviše urezalo u pamćenje iz mladosti? -Afrički tigrovi.
5. Koja ruka se grči kod starca? -Lijeva.
6. Je li starac spavao prilikom pustolovine na moru? -Nije iako ga je hvatao san
7. Je li se više puta navodi "starac" ili "Santjago"? -Starac mnogo više

Citati:: "U pomrčini je starac osećao kako se približuje jutro i, dok je veslao, raspoznavao je treptavi zvuk letećih riba koje su izlazile iz vode i siktanje koje je dolazilo od njihovih ukočenih krila dok su letele pored njega."

Популарни постови са овог блога

Kameni spavač, Mak Dizdar

Legenda o Ali paši, Enver Čolaković

Nosač Samuel, Isak Samokovlija