Evgenije Onjegin, Aleksandar Sergejevič Puškin

Naziv djela: Evgenije Onjegin

Autor: Aleksandar Sergejevič Puškin

O autoru: Rođen je 6. juna 1799 godine u Moskvi.  Prvu pjesmu je objavio sa 14 godina dok je pohađao gimnaziju. Puškin je bio među prvima koju su pisali na narodnom jeziku. Protjeran je na sjevernu Rusiju na imanje svoje majke zbog iskazivanja pozitivnog stava prema ateizmu. Puškin je 1837. godine izazvao njemačkog diplomatu D' Anthesa na dvoboj zbog sumlje da je imao nešto s njegovom ženom, od čega je i podlegao u svojoj 37. godini. Značajnija djela su mu: Evgenije Onjegin, Kapetanova kći, Braća razbojnici, Oda slobodi. Također je značajno spomenuti da je preveo našu baladu Hasanaginicu.

O djelu: Djelo je pisano u stihu, pisan je u strofama od 14 stihova. Djelo je pisano punih 7 godina.

Vrsta književnog djela: Roman

Vrijeme radnje: oko 1821. godine
Mjesto radnje: Rusija 

Tema: nedruštveni i nezainteresovani život Onjegina

Ideja: Pravi potez u pravo vrijeme

Likovi: Evgenije Onjegin, Levski, Olga, Tatjana 

Odnosi među likovima:

Ognjen i Levski. Predstavljaju dva suprotna karaktera, nebo i zemlja. Ispočetka su jedno drugom bili stranci, ali se poslije upoznaju i postaju prijatelji. Onjegin ubija Levskog u dvoboju.

Levski i Olga. Provodili su puno vremena zajedno. Levski je imao običaj pisati pjesme posvećene Olgi. Nakon smrti Levskog Olga ga brzo zaboravlja i udaje se.

Onjegin. Još odmalena bio je ljubazan, naizgled isker, svima mio i posluan momak. Bio je obrazovan, pun raznovrsnog znanja. U početku je bio društven i izlazio po raznim barovima da bi mu to kasnije dosadilo. Postao je neraspoložen i hladan. Kada mu Tatjana pošalje ljubavno pismo on je odbija zbog odbojnosti prema braku i porodici.

Tatjana. Putpuna suprotnost sestri. Imala smeđe oči i kosu. Dane je provodila u samoći u maštanju. Tatjana nalazi utjehu u ljepotama šuma, polja i potoka. Imala je čistu dušu i plemenito srce. 

Популарни постови са овог блога

Kameni spavač, Mak Dizdar

Legenda o Ali paši, Enver Čolaković

Nosač Samuel, Isak Samokovlija