Zeleno busenje, Edhem Mulabdić

Naziv lektire: Zeleno busenje

Autor: Edhem Mulabdić

O autoru: Rođen je u Maglaju 1862. godine gdje je završio mekteb i ruždiju. U Sarajevu je završio učiteljsku školu. Jedno je vrijeme radio u Brčkom kao učitelj, a zatim je radio u raznim vjerskim i svjetovnim školama, među kojima i u Šerijatskoj sudačkoj školi.Sa Safvet-begom Bašagićem i Osmanom Nuri Hadžićem pokrenuo je časopis Behar, a kasnije je bio pokretač  Novog Behara. Umro je u Sarajevu. Objavio je Zeleno busenje, Crtice, Nova vremenam Izabrane pripovjesti.

O djelu: Zeleno busenje prikazuje život u prelaznoj fazi iz osmanske u austro-ugarsku vladavinu. Prikazuje ispretpletene sudibine ljudi u Maglaju. Glavni likovi su Ahmed i Ajiša. Mulabdićev roman počinje opisom predvečerja u Maglaju. Lijep petak  -praznično raspoloženje..

Vrsta književnog djela: Roman

Mjesto radnje: Maglaj

Vrijeme radnje: Početak Austro-Ugarske vladavine u Bosni.

Likovi: Ahmed, Ajiša, Muharem-aga, Rašid, Ahmedova majka, Mustafa, Selimaga, Mehmde-efendija, Alija

Tema:  Tragične sudbine dvoje zaljubljenih, Ajiše i Ahmeda

Ideja:  Domovina je naša druga majka; Dok je domovine bit će i nas; Ne bi se trebali mješati u tuđe živote

Karaterizacija likova:

Ahmed - Skroman i stidan momak koji potiče iz ugledne porodice. Ahmed je svoj čovjek, već je činovnik i kreće se među uglednim i obrazovanim ljudima. Zaljubljen je u Ajišu, pa ga njena slika progoni. Muharem aga je bio protiv Ahmeda što dovodi do nesuđene ljubavi. Poginuo je u boju.

Ajiša - Opisana kao djevojka čarobnog lica, slatkih riječi i umiljatog pogleda. Zaljubljena je od Ahmeda ali je protiv toga njen otac koji je poslije udaje za Rašida. Završava tragično, umire za Ahmedom.

Moguće pitanje: Odakle lektiri naziv "Zeleno busenje"? Odgovor leži na kraju, ovaj citat to najbolje objašnjava:

Citati:
"Alija se povratio sa pokopa Aisinog posjetio onda majcin grob, otisao je sjutri na Preslicu da vidi gdje mu je brat pao, kada se vratio u Maglaj opazio je gore lijep spomenik onim vojnicima, koji padaoser na Maglaju..... Bili su prekriveni zelenim busenjem"

Популарни постови са овог блога

Kameni spavač, Mak Dizdar

Legenda o Ali paši, Enver Čolaković

Nosač Samuel, Isak Samokovlija