Provincija u pozadini, Hasan Kikić

Naziv lektire: Provincija u pozadini

Autor: Hasan Kikić

O autoru: Hasan kikić rođen je 1905. godine u Gradčcu. Školovao se u rodnom mjestu, u Derventi i u Zagrebu, gdje je završio učiteljsku školu pošto je zbog učestvovanja u "crvenom đačkom štrajku" isključen iz škole u Derventi. Radio je kao učitelj u više manjih bosanskih mjesta. Između ostalog u Hajderovićima kod Zavidovića. Po kome škola i danas nosi ime. Vandredno studirajući završio je pravo u Beogradu. Poginuo je kao partizanski komesar u četničkoj zasjedi 1942. godine.

O djelu: 
"Ova knjiga he dokument o djetinjstvu mojih vršnjaka i mome, o godištu devetsto četvrtom i petom i devetsto šestom, o našoj dragoj prostranoj ravnoj i plodnoj domovini, o majkama i očevima našim i o tome kako se u carsko beha-doba u toj nedavnoj historijskoj beha-prošlosti, rađalo i živjelo i umiralo, o tome kako su prolazile jeseni i proljeća i u njima se pjevalo i plakalo, i gladovalo i mrzilo i ljubilo, o tome kako se odrastalo i začinjalo i kako su kiše padale i magle se vukle i sunca, topla i svilena sunca sjala. Posvećujem je uspomeni mojih dobrih vršnjaka – oni su kiridžije, poslužitelji, pismonoše i stanični nosači i tucači kamena, oni i sada nose bijele i čadorbežne gaće, sa velikim obašvama, i teško i naporno otimaju od života ono najnužnije." (iz uvoda)

Tema: Preživljavanje žena i djece tokom rata

Vrsta književnog djela: Roman u pričama

Mjesto radnje: posavsko selo
Vrijeme radnje: Prvi svjetski rat

Likovi: žene, djeca, mještani

U romanu se opisuje život djece, djece koja odrastaju hladna i promrzla čuvajući stoku. Djeca koja su odrastala bez očeva, već u mladoj životnoj dobi su postajali glave svojih porodica. Odrastali su sjedeći uz vatru sa prijateljima uz druženje i međusobno provociranje. Iako su odrastali bez očeva i bez normalnog života, dječaci su pokazali da čovjekov karakter može pružiti ljepotu.

Ideja
Rat se ne odigrava samo na bojnom polju
Čovjekov karakter može stvoriti ljepotu življenja

Популарни постови са овог блога

Kameni spavač, Mak Dizdar

Legenda o Ali paši, Enver Čolaković

Nosač Samuel, Isak Samokovlija