Pod drugim suncem, Abdurezak Hifzi Bjelavac

Naziv Lektire: Pod drugim suncem

Autor: Abdurezak Hifzi Bjelavac

O autoru: Rođen je u Mostaru 1886. godine gdje je završio trgovačku školu. U Carigradu je pohašao licej. Radio je kao poštanski službenik, kao novinarm dopisnik i reporter i urednik lista Novi vijek. Umro je u Zagrebu 1975. godine. Bio je plodan pisac. Poznatija djela su mu: Minka, Pod drugim suncem, Melika, Ana Zolotti. U vremenu između dva svjetska rata bio je vrlo popularan romanopisac, naročita kao pisac o orijentalnim i socijalnim temama. Osim romana pisao je i pripovjetke, crtice, pjesme po ugleda na Safeta bega Bašagića.

O djelu: Sam naziv romana "Pod drugim suncem" asocira na život izvan svog rodnog kraja, izvan svog "sunca" koje nas grije. Predstavlja upitnik života, ostati u svom rodnom kraju, ili otići u daleki svijet.  Glavni lik romana je Muris, koji je povezan sa Fadilom, Sabinom i Elizom. Autor u knjizi opisuje svaku od njih, ponaosob.

Kratak sadržaj: Radnja romana počinje u Vitezu, otac Murisa i Hamdi-bega je bolestan i leži na postelji. Muris dolazi iz Carigrada a Hamdi-beg iz Beča. Muris je svoje školovanje proveo u Carigradu, sve ga veže za Carigrad. Nakon nekoliko dana po dženazi vraća se u Carigrad ali ne posjećuje odmah Fadilu, svoju zaručnicu. Ubrzo saznaje da se vratila Sabina, njegova ljubav iz školskih dana. Sabina je mlada i jako lijepa djevojka nevina lica i čistog srca. Nusret, Fadilin brat je zaljubljen u Sabinu, javlja se "ljubavni trougao"...

Vrsta književnog djela: ljubavno-historijski roman

Tema: Život Murisa

Mjesto radnje: Turska, Bosna, Francuska
Vrijeme radnje: vrijeme između 19. i 20. stoljeća

Likovi: Muris, Fadila, Sabina, Nusret, Eliza, Hamdi-beg, Rifat-bey..

Популарни постови са овог блога

Kameni spavač, Mak Dizdar

Legenda o Ali paši, Enver Čolaković

Nosač Samuel, Isak Samokovlija