Proces, Franc Kafka

Lektira: Proces

Pisac: Franc Kafka

O piscu: Franc Kafka je rođen u Pragu 1883. godine u trgovačkoj jevrejskoj porodici. U njegovoj porodici otac je tražio potpunu poslušnost i potčinjenost. Takva porodična situacija oblikovala je ličnost i stvaranje Kafke. Ličnost mu je bila podjeljenja. U odnosu na oca i porodicu u njemu je tinjao osjećaj manje vrijednosti i nesigurnosti. I pdmpsi ma okolinu Kafka je bio prijatan i dobar prijatelj. Umro je 1924. godine od tuberkuloze. Nije objavljivao knjige za vrijeme svog života, nakon smrti njegov prijatelj je pronašao u kojem mu kaže da spali sve spise koje je ovaj pisao za vrijeme života. Ovaj ga nije poslušao i objavio je neka od najvećih dijela sadašnjice velikog Franca Kafke.

Vrsta djela: roman

O djelu. Proces je vrlo kopleksno djelo koje je veoma teško shvatiti. Možete ga pročitati više puta ali ga nećete shvatiti. Glavni lik lektire je Josef K., jedan sasvim obični bankar kome se iznenada mijenja život. On je optužen za nešto, i od početka do kraja knjige se radnja vrti oko Josefovog pokušaja da otkrije za što je optužen. Odgovor nema ni čitalac. Kao i ostala Kafkina djela, i u ovom djelu glavnom liku su "vezane ruke". On ne može da utiče na ono što mu se dešava. Glavni lik nije u prvom planu. Proces je metafora svijeta u kome čovjek ne predstavlja vrijednost nego je samo marioneta društvenih sila. Roman završava ubstvom Kafke za svoj zločin.

Likovi: Josef K., gospođa Burstuer, gospođa Montog, Villem i Franc, nadzornik, gospođa Grofach, žena na sudu, istražni sudac, student, stric Karl,advokat, Leni, tvorničar..

Tema: Sudski proces protiv Josefa K.


Популарни постови са овог блога

Kameni spavač, Mak Dizdar

Legenda o Ali paši, Enver Čolaković

Nosač Samuel, Isak Samokovlija