Nečista krv, Borisav Stanković

Autor: Borisav Stanković

O Autoru: Borisav Stanković rođen je 1876, umro je 1927. godine. Predstavnik je srpskog realizma, najpoznatiji pisac koji je u srpsku književnost uveo život svog rodnog kraja. Smatra se zaćetnikom moderne proze. Stanković u svojim djelima piše o velikim društvenim promjenama 1875. godine kada je Vranje oslobođeno od Turaka i pripojeno Srbiji. Novi društveni odnosi, nova građanska klasa, preduzmljeni trgivcu postisnuli su staru gospodu. Njima ostaje samo velike starinske kuće pune skupocjenih predmeta što podsjeća na nekadašnju slavu i veličinu porodice.

Vrsta književnog djela: Roman

Struktura književnog djela: 33 poglavlja

O djelu: Nosioci radnje ovog romana su likovi promašenog života, neostvarenih snova, bez preživljene mladisti, neostvarenih snova, pogrešnih uvjerenja i patrijarhalnog odnosa. Sofka je glavni rik romana i sva radnja se vrti oko nje. Bazira se na njen život. Roman Nečista krv u sebi nosi elemente sociološkog romana- Glavni motivi radnje su: strast, požuda i ljubav. Ovo djelo je prava riznica najtanjih ljudskih nagona koji pokreću čitav niz događaja koji na kraju završavaju tragično. Sofka i gazda - Mirko oscrtavaju priču o propadanju dvije velike porodice u kombinaciji sa strasti, požudom i ljubavi zajedno sa nečistom krvi.

Likovi: Sofka, gazda - Mirko, efendi - Mita i Tomči.

Analiza likova:
-Sofka: Ona je posljedni direktni izdanak nekad bogate i ugedne porodice hadži Trifuna. Nasljedila je ljepotu od oca i majke a nemir i vrelu krv od svojih predaka, tj "nečistu krv". Sofka je neobične i savršene ljepote, drskog pogleda. Jako je privlačna, zavidnih oblina, duge i bujne crne kose. Odgojena je tako da misli da je iznad svih, da joj ostale djevojke nisu ravne.

-efendi Mita:  Jedan od izdanaka bogate porodice hadži Tifuna. "efendi" znači gospodin, lijep, obrazovan...Govorio je turski, grčki i arapski jezik. Volio je svoju kćerku, uvijek joj je kupovao najbolje haljine da bi i ona njega voljela. Nije mogao podnijeti da je osiromašio. Kada je spao na prosjački štap odlučio je da "proda" kćerku gazdi-Marku, odnosno njegovom sinu. Dva puta je uništio Sofku, prvi put kada je odlučio da je proda, a drugi put kada je zatražio ostatak novca.

Tema: Tragična sudbina Sofke. Prodaja kćerke.

Ideja: Porodica je na prvom mjestu. Novac nije najvažnija stvar.

.....I ništa se ne desi. Još manje smrt dođe, čak počeše deca dolaziti i rađati se ali kakva deca, kakav porod. Jedan sin, prvenac, što je imao neke snage, jačine, dok su sva ostala bila sve bleđa, podbuhlija... (CITAT SA KRAJA ROMANA)

Citat koji otkriva sudbinu Sofke. Kritičari kažu da je ovo plod nečiste krvi. Lektira koju definitivno vrijedi pročitati.

Популарни постови са овог блога

Kameni spavač, Mak Dizdar

Legenda o Ali paši, Enver Čolaković

Nosač Samuel, Isak Samokovlija