Nečista krv, Borisav Stanković

Autor: Borisav Stanković

O Autoru: Borisav Stanković rođen je 1876, umro je 1927. godine. Predstavnik je srpskog realizma, najpoznatiji pisac koji je u srpsku književnost uveo život svog rodnog kraja. Smatra se zaćetnikom moderne proze. Stanković u svojim djelima piše o velikim društvenim promjenama 1875. godine kada je Vranje oslobođeno od Turaka i pripojeno Srbiji. Novi društveni odnosi, nova građanska klasa, preduzmljeni trgivcu postisnuli su staru gospodu. Njima ostaje samo velike starinske kuće pune skupocjenih predmeta što podsjeća na nekadašnju slavu i veličinu porodice.

Vrsta književnog djela: Roman

Struktura književnog djela: 33 poglavlja

O djelu: Nosioci radnje ovog romana su likovi promašenog života, neostvarenih snova, bez preživljene mladisti, neostvarenih snova, pogrešnih uvjerenja i patrijarhalnog odnosa. Sofka je glavni rik romana i sva radnja se vrti oko nje. Bazira se na njen život. Roman Nečista krv u sebi nosi elemente sociološkog romana- Glavni motivi radnje su: strast, požuda i ljubav. Ovo djelo je prava riznica najtanjih ljudskih nagona koji pokreću čitav niz događaja koji na kraju završavaju tragično. Sofka i gazda - Mirko oscrtavaju priču o propadanju dvije velike porodice u kombinaciji sa strasti, požudom i ljubavi zajedno sa nečistom krvi.

Likovi: Sofka, gazda - Mirko, efendi - Mita i Tomči.

Analiza likova:
-Sofka: Ona je posljedni direktni izdanak nekad bogate i ugedne porodice hadži Trifuna. Nasljedila je ljepotu od oca i majke a nemir i vrelu krv od svojih predaka, tj "nečistu krv". Sofka je neobične i savršene ljepote, drskog pogleda. Jako je privlačna, zavidnih oblina, duge i bujne crne kose. Odgojena je tako da misli da je iznad svih, da joj ostale djevojke nisu ravne.

-efendi Mita:  Jedan od izdanaka bogate porodice hadži Tifuna. "efendi" znači gospodin, lijep, obrazovan...Govorio je turski, grčki i arapski jezik. Volio je svoju kćerku, uvijek joj je kupovao najbolje haljine da bi i ona njega voljela. Nije mogao podnijeti da je osiromašio. Kada je spao na prosjački štap odlučio je da "proda" kćerku gazdi-Marku, odnosno njegovom sinu. Dva puta je uništio Sofku, prvi put kada je odlučio da je proda, a drugi put kada je zatražio ostatak novca.

Tema: Tragična sudbina Sofke. Prodaja kćerke.

Ideja: Porodica je na prvom mjestu. Novac nije najvažnija stvar.

.....I ništa se ne desi. Još manje smrt dođe, čak počeše deca dolaziti i rađati se ali kakva deca, kakav porod. Jedan sin, prvenac, što je imao neke snage, jačine, dok su sva ostala bila sve bleđa, podbuhlija... (CITAT SA KRAJA ROMANA)
>>Citati iz djela Nečista krv

Citat koji otkriva sudbinu Sofke. Kritičari kažu da je ovo plod nečiste krvi. Lektira koju definitivno vrijedi pročitati.