Robinzon Kruso, Danijel Defo

Lektira: Robinzon Kruso

Pisac: Danijel Defo

O piscu: Danijel Defo je engleski pisac, rođen je u Londonu 1659. ili 1661 (godina rođena nije tačno utvrđena). Za svoje vrijeme je vrlo putovao, obišao je mnoge evropske zemlje. Defoa smatraju začetnikom engleskog romana. Defo je autor mnogih knjiga, ali sve njih je zasjenio roman "Robinzon Kruso". Danijel Defo umro je u velikom bijedi 1731. godine.

Vrsta književnog dijela: roman

Kratak sadržaj: Spletom nesretnih okolnosti Robinzon završava na pustom ostrvu kao jedini preživljeli od posade. Tu se susreće sa mnogim problemima, potrebama i poteškoćama koje vješto izbjegava. Mnogo puta se prisjeća svog lagodnog života sa porodicom. U potrebi za prijateljem, Robinzon će pripitomiti kozu, papagaja, psa. Pronaći će i prijatelja, Petka. Na ostrvu na početku pokušava samo da preživi. Poslije želi svoj život uljepšati, pravi veći dom, počinje soliti hranu, pravi podrum u zemlji, izrađuje svoje haljine. Na pustom otoku Robinzon provodi preko 20 godina. Za to vrijeme stalno je očekivao neki "brod spasa" koji će ga pokupiti, na kraju saznaje da brod koji uplovi blizu otoka završi tragično zbog silnih stijena, zbog toga tu i ne nailaze brodovi. Na kraju Robinzon ipak sretno završava, nakon što oslobodi trgovački brod od pobunjenika kapetan će njega i prijatelja Petka vratiti nazad kući.

Likovi: Robinzon, Petko, Četvrtko, otac,majka, posada broda, ljudožderi, gusari..

Analiza likova:

Robinzon Kruso: glavni lik romana, veoma inteligentan i snalažljiv, veoma znatiželjan, njegova znatiželja ga je koštala u mnogo slučajeva. Robinzon je običan čovjek koji osjeća ljutnju, strah, umor. Kada se našao na pustom otoku, prvo je potražio sklonište i hranu. Nakon toga je krenuo u potragu za boljim sklonitem i ukusnijom hranom. Zatim je počeo osjećati da mu fali prijatelj. Pripitomio je kozu, zatim papagaja i psa. Na početku neiskusan moreplovac koji nije znao ni da je more slano na kraju postaje majstor svega.

Petko: ime mu je dao Robinzon po danu kada je oslobodio od ljudoždera. Petko je veoma vješt i inteligentan čovjek. U početku je smatrao Robinzona kao svog gospodara. Petko se susreće sa novim svijetom kada upozna Robinzona. Veoma se uplašio kada mu je Robinzon pokazao šta je puška, šta je top. Petko je veoma zavolio Krusoa, na kraju Petko razmišlja hoće li poći sa Robinzonom ili čekati oca.

Poređenje Petka i Robinzona: Petko je vještiji od Krusoa. Robinzon voli soliti meso dok Petko voli sirovo meso. Petko dolazi iz plemena dok Robinzon dolazi iz civilizacije. Jedan od drugog su mogli štošta naučiti. Robinzon na kraju romana priznaje da je Petko brižljiviji prema svom ocu za razliku od njega.

Популарни постови са овог блога

Kameni spavač, Mak Dizdar

Legenda o Ali paši, Enver Čolaković

Nosač Samuel, Isak Samokovlija